POST

De weg naar je droomcarrière: is het overwinnen van belemmerende overtuigingen

ASKW4009

Angst was mijn belemmerende overtuiging om mijn loopbaandroom uit te stellen. Wat nou als ik niet succesvol ben en mijn vaste, goed betaalde baan heb opgegeven voor een onzeker bestaan als ondernemer? Met behulp van coaching heb ik mijn belemmerende overtuigingen weten om te buigen.

 

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn negatieve, beperkende gedachten of overtuigingen die je over jezelf of je mogelijkheden hebt.

Ze zijn vaak irrationeel en niet gebaseerd op de realiteit. Je ziet ze veel naar boven komen bij het maken van loopbaankeuzes. Ze kunnen jouw carrière en persoonlijke groei belemmeren. Des te belangrijker om het er in deze blog eens over te hebben!

 

Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Ze kunnen ontstaan om verschillende redenen en zijn vaak het resultaat van persoonlijke ervaringen, opvoeding, sociale invloeden en interne psychologische processen.

Bij mij was mijn overtuiging voortgekomen uit opvoeding. Het is met de paplepel ingegoten dat ik zelfstandig en financieel onafhankelijk moet zijn. Je kent misschien nog wel de landelijke campagne “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Een goede vaste baan hoort daarbij.

 

Hoe herken je belemmerende overtuigingen?

Er zijn verschillende tekenen en situaties die erop kunnen wijzen dat je belemmerende overtuigingen hebt. Hier zijn vijf voorbeelden:

 1. Angst voor verandering: als je merkt dat je vaak weerstand biedt aan nieuwe kansen, projecten of veranderingen in je carrière omdat je denkt dat je het niet aankunt of dat je zult falen, kan dit wijzen op belemmerende overtuigingen over je eigen capaciteiten.
 2. Perfectionisme: als je merkt dat je voortdurend streng bent voor jezelf en nooit tevreden bent met je eigen prestaties, kan dit een teken zijn van belemmerende overtuigingen die je vertellen dat alles perfect moet zijn.
 3. Overmatige zelfkritiek: als je jezelf voortdurend bekritiseert en negatieve zelfpraat hebt, zoals “Ik ben waardeloos” of “Ik kan het niet”, dan kunnen dit tekenen zijn van belemmerende overtuigingen over je eigen waarde en capaciteiten.
 4. Vermijden van uitdagingen: als je herhaaldelijk uitdagingen of kansen vermijdt omdat je denkt dat je ze niet aankunt of dat je zult falen, kan dit erop wijzen dat je belemmerende overtuigingen hebt over je eigen competentie.
 5. Gebrek aan zelfvertrouwen: als je een gebrek aan zelfvertrouwen ervaart in professionele situaties, zoals vergaderingen, presentaties of netwerkevenementen, kan dit een indicatie zijn van belemmerende overtuigingen die je beperken in je carrière.

 

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze signalen en om te proberen de onderliggende belemmerende overtuigingen te identificeren. Een loopbaancoach kan ook van onschatbare waarde zijn bij het helpen ontdekken en aanpakken van deze overtuigingen, zodat je kunt werken aan het overwinnen van de beperkingen die ze in je carrière veroorzaken.

 

Tips om je belemmerende overtuigingen te overwinnen:

 • Bewustwording: het eerste en belangrijkste is bewustwording. Dit kan gedaan worden door dagboekschrijven, het bijhouden van negatieve gedachten en de situaties waarin ze voorkomen.
 • Onderzoek de oorsprong: vraag jezelf af waar deze overtuigingen vandaan kunnen komen, zoals vroege levenservaringen, opvoeding of feedback van anderen.
 • Daag je overtuiging uit: vraag jezelf bijvoorbeeld: “Wat zijn de feitelijke bewijzen voor deze overtuiging?” of “Heb je ooit bewezen dat deze overtuiging onjuist is?”
 • Herformulering van gedachten: moedig jezelf aan om je belemmerende gedachten om te buigen naar positievere, ondersteunende overtuigingen. Dit kan worden gedaan door negatieve gedachten te herkennen en te vervangen door constructieve alternatieven. Bijvoorbeeld, van “Ik kan dit niet” naar “Ik kan leren hoe ik dit moet doen.”
 • Gebruik dagelijks positieve affirmaties: bijvoorbeeld:
  • “Ik ben niet slim genoeg om deze baan te krijgen.” Positieve affirmatie: “Ik ben intelligent en leer snel. Ik ben volledig bekwaam om deze baan met succes te vervullen.”
  • “Ik maak altijd fouten en zal nooit succesvol zijn.” Positieve affirmatie: “Fouten zijn leermomenten en kansen om te groeien. Ik leer voortdurend en groei elke dag naar meer succes.”
  • “Mensen zullen mijn ideeën niet serieus nemen.” Positieve affirmatie: “Mijn ideeën zijn waardevol en verdienen gehoord te worden. Ik heb het vermogen om anderen te inspireren en te overtuigen.”
 • Zelfcompassie: het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen fouten maakt en uitdagingen heeft. Zelfcompassie kan helpen om negatieve zelfkritiek te verminderen.
 • Actiegericht: kom in actie en ontwikkel concrete kleine stapjes richting jouw carrière doelen, zelfs als jij je onzeker voelt. Vier successen, hoe klein ze ook mogen lijken!

 

Het ombuigen van belemmerende gedachten kan een proces zijn dat tijd en inzet vereist, maar het kan aanzienlijke positieve veranderingen teweegbrengen in jouw loopbaan.

Ga eens bij jezelf na, wat zijn jouw belemmerende overtuigingen die jouw volgende carrière stap kunnen blokkeren?

 

Wil je hier eens over praten? Vraag dan een gratis Carrière Ontwikkelgesprek aan. Ik help je graag.

Ps. Heb jij al mijn gratis E-book “Hoe ontdek ik wat ik wil met mijn carrière?”