POST

De angst van uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone stappen Kazakhstan

Ik was misselijk en de zenuwen gierden door mijn lichaam. De avond voordat ik in het vliegtuig stapte, kreeg ik allerlei gedachten: kan ik dit wel, wat nou als ik faal en ga ik het land wel leuk vinden waarvan ik de taal niet eens spreek? Waarom wilde ik dit nou ook alweer zo graag?

 

Geen uitdaging meer, ik stond stil in mijn ontwikkeling, ik had mijn baan als Talent Development EAME Lead echt wel gezien, maar mijn manager en ik hadden een plan….ik moest alleen nog even geduld hebben op die ene kans om als expat uitgezonden te worden. Zou het Bahrein, Koeweit of Kazakhstan worden?

 

Het werd Kazakhstan, met zomers van 40+ graden en winters van -30 graden (vandaar de muts op de foto..). Een hardship locatie noemden ze het. Ik was de HR Manager van een joint venture op een miljarden project. Dat mijn team niet allemaal Engels sprak was een detail waar ik mij overheen moest zetten.

 

Ik was net gescheiden en dit zou mijn avontuur worden zonder dat ik mij schuldig zou voelen dat er thuis iemand op mij wacht. Want niet elke relatie overleefd dit. Het was de ideale setting om op buitenlandse assignment te gaan.

 

Mensen vragen vaak wat ik allemaal heb meegemaakt. Hier wat voorbeelden:

 

  • Pilates en Salsa les volgen in het Russisch? Geen probleem! Je kan meer dan je denkt als je goed observeert.
  • Als expat word je voor alle feestmaaltijden uitgenodigd en zie dan maar eens vriendelijk ‘nee’ te zeggen als je schapen oren, hersenen of ogen geserveerd krijgt.
  • Een prachtige traditie is het speechen. Voor elke gelegenheid (verjaardag, team uitje, afscheid, bruiloft) ga je speechen en ja iedereen wordt verwacht iets zeggen. Ik herinner mij dat ik op een bruiloft was en alle 200 gasten gingen speechen…
  • Ik werd eens in een zwarte geblindeerde auto van de overheid getrokken. Het gebeurde zo snel. Doodeng! Werd ik ontvoerd voor losgeld?! We mochten bijvoorbeeld nooit met onze paspoorten lopen voor onze eigen veiligheid. Uiteindelijk was het alleen maar intimidatie en mocht ik later weer worden opgehaald.
  • Ook werd ik enorm verwend, dagelijkse schoonmaak van mijn appartement, dagelijkse stomerij service, chauffeur en kok. Tja, dat was wel weer even tegenvallen toen ik weer naar NL verhuisde.

 

 

Wat heb ik geleerd uit deze carrière stap?

👉 Uit je comfortzone stappen is eng, maar is wel waar je het meeste van leert.

👉 Zeg wat je ambitie is, het liefst tegen meerdere mensen zodat ze aan jou denken als er iets vrijkomt.

👉 Durf je hart te volgen in wat je echt graag wilt (en zeg gedag tegen die belemmerende gedachten!)

👉 Heb geduld, niet alle carrière stappen kunnen à la minuut.

👉 De ervaring en tijdelijk onderdeel mogen zijn van een andere cultuur is een verrijking van je leven.

👉 Een carrière ontwikkelplan hebben en duidelijk je wensen bespreken met je manager is zo belangrijk. Samen kan je dan de route uitstippelen om je volgende stap te maken.

 

Vragen? Neem dan gerust contact met mij op via Connect@feliciaportier.nl.

 

Ps. Heb jij mijn gratis e-book al: Hoe ontdek ik wat ik wil met mijn carrière?